Walaupun Diuji Hil4ng Penglihatan ,Masitah Anggap Ini Gurauan Dari Allah”Ada Tugas Besar Menanti Saya Di Hadapan”

“Orang kata ini uj1an, tetapi saya kata ini adalah cabaran dan gur4uan Allah kepada saya… kenapa kata gurauan, kerana kita hanya bergurau dengan orang yang kita sayang… bila anggap uji4n ini sebagai gurauan kita akan rasa Allah sayangkan kita.”

Itu kata-kata yang dilontarkan oleh Masitah Mohd Afandy, 32, yang diduga hil4ng penglihatan ak1bat kemal4ngan yang berlaku lebih sebulan lalu.

Kec4catan kekal itu mendorong Masitah yang juga Ketua Peg4wai Eksekutif NM Aircond Sdn Bhd lebih bersemangat memberikan m0tivasi kepada orang lain dan tidak p4tah semangat walaupun uj1an yang dihadapi amat besar.

“Saya tak anggap uj1an ini sebagai bal4 atau mus1bah tetapi hadiah daripada Allah SWT dan tanda sayangNya dengan cara yang berbeza,” kata usahawan, Masitah Mohd Affandy.

Dahulunya wanita ini normal namun buta kedua matanya selepas terb4bit dalam kemal4ngan jalan raya pada 21 Mac lalu iaitu dua hari sebelum Ramadan yang meng0rbankan se0rang pekerjanya.

“Ketika baru kem4langan dan mengetahui seorang pekerja saya mningg4l dunia ak1bat kemal4ngan itu saya ada beritahu kepada suami bahawa Allah lebih sayangkan Mok. Disebabkan itulah Allah ambil dia.

“Namun dalam hati saya ada cakap, mungkin Allah tak sayangkan saya tu sebab dia tak nak ambil saya, namun belum sempat saya rasa s3dih suami terus kata yang memang betul 

Allah sayangkan Mok namun Allah sayangkan saya dengan cara berbeza dan ia menjadi sumber p0sitif saya sehingga sekarang.

Aura p0sitifnya dapat dilihat menerusi perkongsian video di TikT0k dengan rata-rata net1zen kagum dan memuji Masitah yang nampak tenang walaupun selepas berdepan uji4n hebat.

Mengimbas detik hit4m itu, Masitah berkata, kemal4ngan berlaku ketika dia menaiki kereta dipandu oleh kakitangannya dan suaminya, Nik Nazri Abidin, 36, tiada bersama kerana ada urusan di Batu Pahat, Johor.

“Kejadian berlaku ketika saya dalam perjalanan pulang dari Sabak Bernam, Selangor ke Johor Bahru, Johor selepas kereta dinaiki saya hil4ng kawalan sebelum terb4bas ke lori di laluan bersebelahan.

“Saya sedar selepas kem4langan cuma serta merta bvta dan berulang kali tanya kepada kakitangan apa yang berlaku.

“Di hspital, d0ktor beritahu suami ada kebarangkalian untuk saya melihat tetapi 20 peratus saja dan peratusan semakin menurun hingga disahkan bvta sepenuhnya.

“Selepas dapat tahu, saya beritahu suami yang saya okay saja, malah selama 24 hari di wad, hanya 12 hari saja saya berehat.

“Selebihnya, saya buat kerja macam biasa walaupun tak berada di pejabat.”

Masitah mengakui s3dih dengan apa yang berlaku namun menganggap ia bukan pengakhiran buatnya, malah bersyukur kerana diberi peluang kedua untuk terus hidup.

“T1pu kalau saya katakan tak s3dih langsung namun hidup perlu diteruskan dan saya percaya Allah SWT tak ambil ny4wa saya kerana ada tugas besar menanti buat saya di hadapan.

“Ikutkan, saya memang tak dapat dib4ntu kerana mas4lah membabitkan s4raf mata jadi saya reda dan selepas bvta, saya pernah mimpi dapat melihat tetapi anggap ia rezeki yang Allah SWT beri walaupun bukan dalam dunia nyata.

“Alhamdulillah, suami sentiasa ada di sisi malah dia kini yang memasak dan buat kerja rumah jadi saya berdoa semoga Allah beri ganjaran baik buatnya,” katanya.

Bagaimanapun Masitah berkata, sekiranya masih ada rasa s3dih itu dalam dirinya, beliau tidak akan membiarkan ia berlarutan.

“Orang terdekat amat mengenali saya dan saya adalah seorang yang sus4h nak rasa s3dih.

“Kalau ada pun, saya akan lihat kembali tujuan dan impian saya antaranya saya mahu beri manfaat kepada orang ramai jadi kalau saya ‘down’ saya akan tanya balik diri saya.

“Saya juga akan hadkan masa s3dih itu, beri masa kepada diri saya berapa minit atau berapa jam boleh bers3dih. Sebab saya rasa berapa jam yang saya ada untuk bersedih itu sebenarnya banyak orang yang boleh saya bantu dan beri manfaat kepada mereka.

“Saya juga tidak akan tenggel4m dalam fasa ‘down’ itu terlalu lama,” katanya.

‘Ada Tugas Besar Menanti Saya Di Hadapan.’ Walaupun Diduga Hil4ng Penglihatan, Masitah Anggap Ini ‘Gurauan’ Dari Allah

Dalam pada itu, Masitah menasihatkan orang ramai supaya mencari setiap hikmah dalam cabaran diberikan Allah.

“Kalau kita sentiasa mencari hikmah atau mencipta hikmah dalam perspektif p0sitif, insya-Allah kita akan lebih kuat mengh4dapi kehidupan serta bersyukur atas segala nikmat diberikan.

“Sebab kadang-kadang apa kita rasa itu seronok namun ia bukanlah terbaik untuk kita namun yang kita tid4k suka itulah sebenarnya yang terbaik,” katanya.

Sementara itu, suaminya, Nik Nazri berkata, apa yang berlaku tid4k mengubah perasaan cintanya terhadap isteri malah menambah rasa sayang.

“Kehidupan perlu diteruskan dan saya tak pernah terlintas untuk cari wanita lain hanya kerana keadaannya (isteri) begitu atau putus asa.

“Bagi saya, dia (isteri) masih orang yang sama, tiada kekurangan pun cuma tak dapat melihat, itu saja.

“Jadi, biar saya menjaganya dan memang itu yang dilakukan daripada awal dia bangun hingga tidur,” katanya

Sumber:HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *