Terima Notis Pindah , Penjual Martabak Bina Rumah Sendiri .Tiada Ilmu Bertukang , Meleleh Air Mata Bancuh Simen

Bertahun-tahun selesa hidup menyewa, se0rang lelaki akhirnya nekad mahu memiliki kediaman sendiri.

Semuanya gara-gara notis pindah yang diterima daripada tuan rumah yang mahu mengubah suai dan menetap semula di kediaman itu.

Kehidupan penyewanya, Ahzam Zainal yang merupakan peniaga di pasar malam terus berubah kerana perlu mencari tempat tinggal baharu dan jalan terakhir yang dipilih adalah membina rumah sendiri.

Kiri Ami belajar bermula dari garaj kereta, kanan tapak rumah yang sedang dibina.

Setelah menyewa enam tahun, dia menerima notis pindah pada November 2022 dan cuba mencari rumah sewa lain dalam tempoh tiga bulan tetapi gagal.

Malah dia hampir membuat pinjaman perumahan tetapi membatalkan hasrat itu selepas memikirkan usianya menghampiri 40-an, tidak sanggup menanggung beb4n hutang.

“Jadi, saya cari alternatif lain apabila ternampak projek rumah besi di YouTube… saya rasa boleh buat secara bersendirian dan sambilan.

“Tapak rumah saya buat bersebelahan dengan rumah mak ayah isteri, dengan persetujuan adik-beradik dan kelulusan pihak setempat,” katanya 

Dibina di Felda Raja Alias 4 di Jempol, Negeri Sembilan, lelaki berusia 36 tahun itu berkata, pembinaan rumah masih berjalan sejak lebih setahun lalu dan setakat ini menelan kos kira-kira RM50,000.

“Saya nekad bina sendiri rumah tu sebab memikirkan kos upah yang tinggi dan memerlukan belanja yang banyak. Dengan cara bina sendiri, saya boleh cari modal secara beransur-ansur.

“Bila belum cukup duit untuk beli barang, saya berhenti dulu pembinaan. Saya sambung semula sedikit demi sedikit. Buat sementara kami tinggal di rumah mentua,” ujarnya yang merupakan anak kelahiran Kuala Lumpur.

Mesra disapa Ami, penjual martabak di pasar malam dan pasar tani di sekitar Jempol itu mengakui mempelajari sepenuhnya cara pembinaan rumah di YouTube selain bertanya kepada rakan-rakan terutama mengenai penyambungan wayar elektrik.

“Cuma rangka dan atap sahaja saya upah bengkel besi kerana faktor keselamatan, memerlukan kemahiran yang tinggi dan tak boleh dibuat secara bersendirian.

“Mencabar sebab pertama kali buat dan tiada pengalaman. Semua dibuat secara ‘try and error’. Saya jadikan garaj kereta yang kecil sebagai tempat permulaan belajar sebelum berani mulakan projek rumah yang lebih besar,” katanya.

Mengenai kediamannya, bapa kepada seorang anak itu mengetengahkan konsep Inggeris minimalis yang menempatkan dua bilik tidur, dapur dan tandas.

“Jika di luar negara mereka guna rangka kayu, tapi di Malaysia kos kayu sangat mahal dan penjagaan yang rumit. Jadi saya gantikan dengan besi dan dinding cement board.

Jika berniat nak bina rumah sendiri, mulakan dengan apa yang kita ada.

“Rumah ini sepatutnya siap selepas raya tahun lepas. Tapi rumah mak ayah saya di Kajang, Selangor perlu diubah suai dan saya laburkan modal ke sana.

“InsyaAllah kalau perniagaan baik tahun ni, lepas raya saya akan tumpukan modal sepenuhnya untuk siapkan rumah. Saya jangka siap menjelang akhir tahun ini,” katanya sambil menambah isterinya berniaga secara sambilan.

Walaupun rumah masih belum siap sepenuhnya, Ami bersyukur dengan hasil setakat ini dan turut berkongsi video proses pembinaan di TikT0k.

“Menangis tu tak payah cerita, sambil-sambil saya bancuh simen pun boleh meleleh air mata. Sebab penat dan sus4h nak siapkan. Tapi saya teruskan semula setelah berehat beberapa hari.

“Ramai mempertikaikan tindakan saya membina rumah di atas tanah keluarga isteri, dengan soalan lebih kurang ‘kalau bercerai nanti, hilanglah semua’. Saya abadikan hidup dan harta untuk Tuhan, mak ayah dan keluarga.

“Andai kata jodoh tak panjang sekali pun, saya tak menyesal sebab itu adalah hadiah dan t4nggungjawab saya sebagai menantu, ayah dan suami,” jelasnya.

Minat membaca dan dekorasi rumah di masa lapang, Ami berkata, video yang dimuat naiknya sekadar untuk berkongsi cara kerja dan idea, tiada niat untuk mengajar sesiapa.

“Saya bukan orang yang layak mengajar. Saya belajar pun daripada perkongsian orang lain, dan perkara ini sangat bermakna pada diri saya dan harap bermanfaat untuk mereka yang lain.

“Saya harap tiada yang cuba meniru hasil perkongsian saya jika tidak berniat untuk membuat yang lebih baik. Sebab banyak kekurangan yang saya nampak, dan perlu diperbaiki.

“Jika berniat nak bina rumah sendiri, saya sarankan, mulakan dengan apa yang kita ada. Jika ada RM1,000, beli barang nilainya RM1,000. Dari situ pembinaan akan tetap berjalan walaupun secara beransur-ansur,” katanya lagi.

Sumber:TT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *