Tak Ambil Hati Kanak-Kanak Alih Kerusi Waktu Solat . Pakcik Baju Biru Alami Demam ,Muntah-Muntah Lepas J4tuh.

Video jemaah masjid yang j4tuh terlentang ketika solat gara-gara kerusinya dialihkan seorang kanak-kanak meraih simpati orang ramai.

Berdasarkan rakaman daripada kamera litar tertutup (CCTV) berdurasi hampir enam minit itu, lelaki wrga emas yang memakai baju Melayu berwarna biru berkenaan kelihatan menahan s4kit akibat daripada insid3n tersebut.

Susulan itu pemuda dikenali sebagai Khairul Amzar tampil mengakui bahawa ‘pakcik baju biru’ yang menjadi bualan netizen itu adalah bapanya.

Kata Khairul bapanya yang dikenali sebagai Mohd Kassim mengalami kecederaan akibat daripada terj4tuh.

“Bahunya bengk4k, tangannya tidak boleh diangkat, tidak boleh makan dengan sempurna, juga mengalami demam dan munt4h-munt4h.

“Hasil pemeriksaan x-ray, tiada kecederaan serius dilaporkan doktor.

“Kesihatan pakcik baju biru juga beransur pulih dan dapat meneruskan ibadah seperti biasa… syukur Alhamdulillah,” katanya menerusi penjelasan panjang lebar di Fb.

Bagaimanapun jelas Khairul insiden berkenaan berlaku ketika solat Isyak pada Ahad, 10 Mac lalu dan bukannya ketika umat Islam menunaikan solat Tarawih bermula Isnin malam seperti yang ditularkan di media sosi4l.

Mengulas lanjut tentang insiden yang menimpa bapanya, Khairul berkata bapanya berdepan kesukaran untuk bersujud dan duduk antara dua sujud akibat masalah lututnya.

“Kedudukan kerusi dan pakcik baju biru betul mengikut hukum dan garis panduan syarak. Pakcik baju biru masih boleh berdiri, cuma tidak boleh sujud dan duduk di antara dua sujud akibat masalah pada lututnya.

“Pakcik baju biru itu ada ilmunya. Kalau ada yang pertikaikan, sila mengaji semula bab ini. Malah pakcik baju biru juga tetap meneruskan solat walaupun selepas terjatuh.”Pakcik baju biru bukan datang lambat. Dia berjemaah di masjid setiap waktu, setiap hari,” katanya lagi.

Tambah Khairul lagi, bapanya yang juga ahli jawatankuasa masjid bagaimanapun enggan memanjangkan isu berkenaan lebih-lebih lagi ia dilakukan seorang anak kecil.

“Bapa kepada anak tersebut datang meminta maaf kepada pakcik baju biru. Pakcik baju biru hanya berkata… biasalah tu, budak-budak. Tiada amarah dan dendam dilemparkan.

Jika kanak-kanak itu belum mumayyiz dan sukar untuk dikawal tingkah lakunya sebaiknya tidak dibawa ke masjid.

“Sebenarnya pakcik baju biru seorang yang pendiam dan sangat penyabar. Sus4h nak jumpa manusia yang sesabar pakcik baju biru,” kata Khairul lagi.

Rata-rata netizen menyelar ibu dan bapa kanak-kanak tersebut kerana tidak membuat pemantauan pergerakan anak masing-masing sehingga mendatangkan kesusahan pada orang lain.

“Sudah tahu anak macam tu duduk je la rumah. Yang pergi bawa anak tu sekali kenapa, menyusahkan je.

“Tak kelakar, mahu makin teruk keadaan pakcik tu lepas terjatuh macam tu. Ada sebab la kenapa dia solat dengan kerusi.

“Sebelum bawa anak ke masjid, didik dulu la,” ujar netizen.

Selain itu juga, kebanyakan warga maya memberi cadangan supaya anak-anak kecil tidak perlu dibawa ke masjid untuk mengelakkan daripada perkara sedemikian berlaku.

Menurut portal Jabatan Mufti Negeri Selangor, terdapat dua keadaan yang dapat dilihat bagi hukum membawa kanak-kanak ke masjid.

Pertama, jika seseorang kanak-kanak itu sudah mumayyiz (sudah dapat membezakan sesuatu yang baik dan buruk) dan boleh beradab, maka diharuskan dan sangat digalakkan untuk dibawa ke masjid.

Namun bagi keadaan kedua pula, ika seseorang kanak-kanak itu belum mumayyiz dan sukar untuk dikawal tingkah lakunya sebaiknya tidak dibawa ke masjid.

Tetapi berbeza pula jika terdapat keperluan mendesak tertentu maka diharuskan untuk dibawa ke masjid dengan syarat ibu bapa perlu memerhatikan tingkah laku anak-anak mereka.

Oleh itu, ibu bapa dalam hal ini berperanan mendidik anak-anak mereka akan ketinggian, kehormatan, kedudukan dan peranan masjid dalam Islam supaya ia sentiasa dipelihara.

Sumber:Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *