Tahniah ,Berbaloi Belajar Pandai Gadis Ini Dapat Hadiah Honda City Lepas Tamat Degree,Tak Puas Lagi Dit4war Pulak Fast Track Buat PHD.

Memperoleh keputusan cemerlang bukanlah mudah tanpa usaha yang betul dan k0nsisten.

Begitu jua bagi anak gadis dari Kluang, Johor ini yang bukan sahaja berjaya memperoleh Ijazah Kelas Pertama jurusan Pendidikan Teknik dan V0kasional 

malah turut ditawarkan kemasukan terus (fast track) pengajian peringkat doktor falsafah (PhD) di Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Berkongsi kisah kejayaannya itu, Wan Norsyafiqah Arinah Wan Norazmi berkata, dia se0rang yang mementingkan nilai pendidikan sejak kecil.

Malah s1kap suka menyiapkan kerja sek0lah semasa menunggu pertukaran cikgu mata pelajaran membuatkan dia menjadi pelajar cemerlang.

“Semasa tunggu pertukaran cikgu di kelas, memang saya akan cuba siapkan semua kerja sek0lah yang ada supaya t1dak membu4ng masa. Ia akhirnya jadi tabiat saya.

“Ibu bapa juga mementingkan nilai pendidikan sejak saya kecil dan mereka ibarat kunci pertama dalam pendidikan yang membuatkan saya suka untuk belajar,” ujarnya yang baru menginjak usia 26 tahun.

Meskipun mencatatkan keputusan cemerlang sejak di bangku sek0lah, anak sulung daripada tiga beradik ini meng4kui masanya tidak hanya digunakan untuk belajar semata-mata.

Dia sebaliknya bijak membahagikan masa dengan melakukan pelbagai aktiviti lain termasuk berniaga.

“Saya bukanlah seorang yang study hard tetapi saya suka ambil tahu dan belajar. Pada masa sama suka berniaga.

“Jadi memang saya tak beb4nkan diri semata-mata untuk belajar,” luahnya yang kini menjual cornflakes madu.

Pernah bercita-cita untuk menyertai pasukan kesel4matan negara, dia bagaimanapun melupakan hasrat berkenaan selepas menyambung pengajian dalam bidang pendidikan.

Tambahan pula, impiannya itu tidak diberi gal4kan oleh kedua ibu bapa kerana sedikit l4sak.

“Saya tak dapat galakan sangat walaupun ayah se0rang tent3ra. Oleh itu, saya ambil keputusan untuk sambung belajar dalam bidang pendidikan.

Saya bukanlah se0rang yang study hard tetapi saya suka ambil tahu dan belajar.

“Apabila berjaya mengikuti kursus, saya menjadi bertambah minat untuk mendalami kerjaya ini kerana melihat pelajar yang rajin belajar dan menyenangkan hati.

“Selain itu, saya mahu menjadi pendidik yang memb4ntu masyarakat dalam bidang pendidikan,” lu4hnnya penuh karisma.

Bercerita lanjut, Arinah juga berharap dia akan menjadi s4lah seorang penyumbang dalam bidang pendidikan negara sekali gus melihat s3ktor itu membentuk teras utama pembangunan negara.

Umpama orang meng4ntuk disorongkan bantal, dia ditawarkan mengikuti pengajian pantas PhD selepas tamat ijazah.

Tidak menunggu lama, Arinah terus menerima tawaran berkenaan dan berusaha untuk menghabiskan pengajian dalam tempoh tiga tahun ini.

Disebabkan pencapaian dan prestasi akademi yang dikekalkan, ibu bapanya menghadiahkan sebuah kereta untuknya.

Kisah anak gadis yang mesra disapa Arinah ini mendapat perh4tian ramai selepas dia berkongsi perjalanannya dalam bidang pendidikan menerusi TikT0k hingga meraih hampir sejuta tontonan.

Ia menjadi inspirasi ramai sehingga ada yang mahu Arinah berkongsi tip untuk belajar dan mencapai kejayaan sepertinya.

“Definisi sebenar beauty with brain. Semoga berjaya dunia dan akhir4t.

“Tahniah. Boleh tak kongsi cara belajar dan urus masa?

“Sis bagi tips macam mana belajar,” ujar beberapa wrga maya.

Sumber:Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *