Serik dapat housemate pengotor, rela bayar sewa mahal duduk seorang! Paling pelik suka ulang pakai baju tak basuh

RUMAHKU, syurgaku!

Ungkapan itu membawa maksud kebahagiaan bermula dari tempat tinggal yang bersih, kemas dan sedap mata memandang yang akan membawa kepada ketenangan jiwa dan minda.

Namun begitu, tidak dapat dinafikan setiap daripada kita pasti pernah berdepan dengan individu yang tidak mengambil berat aspek kebersihan.

Perkongsian asal di Twitter.

Begitulah juga dengan lelaki ini yang berk0ngsi pengalaman tinggal serumah dengan se0rang yang peng0tor.

“Ini antara red flag kalau rakan serumah kita tu tak boleh diharap tentang kebersihan. Berdasarkan pengalaman saya sendiri.

“Lepas makan tak cuci pinggan, letak je dalam singki. Pakai semula baju semalam, tak basuh pun walaupun banyak baju bersih yang lain.

“Kerap tumpang kereta kau nak pergi mana-mana tapi tak pernah tolong tuang (isi) sikit minyak,” katanya.

Lelaki itu seterusnya mengatakan dia kini sudah serik untuk mempercayai manusia dan memilih untuk menetap berse0rangan tanpa ada penghuni lain.

“Saya pernah pergi bercuti selama seminggu, bila saya balik, rasa nak menangis tengok keadaan dapur. Saya jenis tak memasak, jadi barang dekat dapur tu memang bukan saya guna.

“Periuk nasi sampai dah berkulat nasi dalam tu. Terus saya buang periuk tu. Tak ada makna saya nak basuh-basuh dah. Geli sangat.

“Itu kali pertama dan terakhir saya duduk menyewa dengan orang. Lepas tu kalau pindah mana-mana memang sewa sebiji rumah terus,” katanya.

Menjengah ke ruangan ciapan balas, rata-rata warga maya meluahkan perkara yang sama dan berasa penat menyewa dengan mereka yang lepas tangan dalam aspek kebersihan.

Sebahagian ciapan balas warga maya.

“Saya baru dua bulan sewa rumah seorang lepas dapat rakan sebilik yang teruk macam tu. Saya masak setiap hari tapi tak ada la sampai biar dapur kotor macam rumah dulu. Biar penat sikit tapi bersih.

“Tengah lalui sekarang. Mereka ni sanggup duduk dalam rumah dengan sampah tak buang sebulan. Kalau tak ada yang buang, aku juga la yang terpaksa pergi buang. Habis kontrak nak pergi sewa rumah seorang. Biar mahal tapi selesa.

“Kuali tak basuh, kulit telur biar dekat singki, bilik bau macam stokin masam. Memang ada ya manusia jenis macam ni. Kebersihan diri terus hancur.

“Rakan serumah aku pula tak tahu nak jaga kebersihan tandas. Gelinya nak mandi dekat rumah sendiri tengok keadaan jamban,” kata sebahagian warga maya.

Sumbar; Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *