Sempat Berseloroh Sebelum Aj4l , Enam Beranak Pergi Selamanya”Mana Tahu Seorang Dari Kita Pergi Dulu”

Sebuah kemal4ngan telah berlaku di kilometer 5, Jalan Segamat-Kuantan, petang semalam yang memba1itkan lima kenderaan iaitu Honda HRV, Proton Wira, Perodua Alza dan Perodua Bezza selain lori membawa muatan pasir, berhampiran Loji Petronas.

Ketua P0lis Daerah Segamat, Superitendan Ahmad Zamry Marinsah berkata, kemal4ngan tersebut berlaku apabila sebuah lori muatan pasir hilang kawalan lalu memasuki laluan bertentangan.

Ia juga dipercayai berlaku apabila Honda HRV yang bergerak dari arah Kuantan menghala ke arah Segamat memperlahankan kenderaan kerana di hadapannya terdapat kerja pembaikan jalan raya sebelum dirempuh lori pasir berkenaan dari arah belakang.

Akibat itu, enam beranak dilaporkan m4ut dalam kemalangan terb4bit , manakala dua lagi dirawat di Hspital Segamat akibat para di dada dan badan.

“Lori pasir berkenaan memasuki laluan bertentangan lalu merempuh pula sebuah Perodua Alza dinaiki enam mngsa yang m4ut itu.

Beliau mengesahkan mngsa yang m4ut akibat kemal4ngan itu adalah pemandu Perodua Alza, Amir Ruddin Ismail, 46, serta isterinya Norahimah Noor Muhamad, 43, 

selain anaknya Fatimatulzahrah, 17, Seri Khadijah Aqilah, 13, Rufaidatul Asyariyah, 10, dan Muhammad Assyakrawi, 5.

“Seorang lagi anak mngsa, Abdullah, 15, dan pemandu lori dirawat di Hspital Segamat akibat par4h di dada dan badan,”maklum Ahmad Zamry.

Allahy4rham selalu ingatkan soal kema1ian, jangan leka duniawi

Sementara itu, rakan karib sekerja kepada Amir Rudin Ismail iaitu Mohd. Noor Hamizi, 39, berkata, sejak dua minggu lalu, Allahy4rham semakin kerap berbual mengenai kemati4n, d0sa pahala serta hari pembalasan.

Malah, dia juga sering menasihatinya untuk tidak leka dengan hal duniawi dan usah melengahkan waktu solat.

“Saya tidak menyangka kata-kata dan nasihat arwh kepada saya dan rakan-rakan lain yang ada kalanya disampaikan secara santai menjadi petanda dia akan pergi buat selama-lamanya.

“Dia sering menceritakan hal dunia yang sementara, pelbagai perkara yang berlaku tanpa mengira d0sa pahala yang terjadi sejak kebelakangan ini dalam masyarakat.

“Saya sudah menganggap dia seperti abang kandung sendiri. Dia juga nasihatkan supaya bersabar dan jangan bertind4k di luar batasan,” katanya ketika ditemui di Jabatan F0rensik Hspital Daerah Segamat (HDS), di sini pagi ini.

Mngsa Sempat Berseloroh Bergambar Bersama Tanda Kenangan

Dalam pada itu, kakak kepada Norahimah berkata mngsa sempat berseloroh untuk mengambil gambar kenang-kenangan sebelum seorang daripada mereka mningg4l dunia.

“Arwh minta bergambar beramai-ramai buat kenang-kenangan sambil berseloroh mana tahu seorang daripada kita pergi dulu.

“Itulah gambar terakhir kami empat beradik dan semalam, dia sekeluarga pergi buat selamanya,” kata Norhayati Noor Muhamad.

Kali terakhir dia berjumpa dengan keluarga arwh adiknya itu pada Ahad minggu lalu ketika majlis perkahwinan adik bongsu mereka, Norahila, 36, di rumah ibu mereka di Parit Jawa, Muar dekat sini.

“Saya anak kedua dan Noorahimah rapat dengan adik bongsu (Noorahila), semasa kenduri hari itu, arwh minta bergambar beramai-ramai, dia cakap mana tahu seorang daripada kita pergi dahulu boleh buat kenang-kenangan,” 

katanya katanya ketika ditemui di Jabatan Perubatan F0rensik Hospital Daerah Segamat di sini hari ini.

Norhayati berkata, Noorahimah adalah seorang adik yang ceria dan periang serta ibu yang tegas.

“Sebelum dia pergi, tidak ada apa-apa tanda yang pelik berlaku, dia seorang yang ‘happy go lucky’, nak kata garang tidak cuma dia seorang ibu yang tegas,” katanya.

Amir Ruddin Ismail bapa kepada enam cahaya mata itu juga merupakan imam Masjid Ladang Tereh Utara, Kluang antara enam terkorb4n termasuk isteri serta empat anaknya dalam kemal4ngan melibatkan lima kenderaan petang semalam.

Mengulas lanjut, Mohd Noor berkata, ketika kejadian Allahy4rham Amir Ruddin dalam perjalanan menghantar isterinya yang turut m4ut untuk pulang bertugas sebagai ustazah di Sekolah Agama Ladang Kemedak di Segamat.

Katanya lagi, Allahy4rham Amir Ruddin merupakan seorang yang baik dan taat pada perintah agama. Dia juga tidak menyangka bahawa teguran arwh yang kadang 

kala serius dan secara berjenaka mengenai soal kemati4n sejak akhir ini merupakan petanda aj4lnya tiba.

Sumber: Hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *