Tular satu rakaman pemandu e-hailing perlek3hkan Islam, netizen gesa PDRM ambil tind4kan

Tular rakaman di laman sosi4l seorang pemandu e-hailing berbangsa Cin4 tergamak memperlek3hkan agama Islam ketika berbual dengan pelancong asing dari England, baru-baru ini.

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh seorang pengguna di laman TikT0k, sepasang pelancong asing itu telah menggunakan perkhidmatan e-hailing untuk bergerak ke sesuatu destinasi pada hari pertama bercuti di Malaysia.

Dalam perkongsian terbabit, pemandu e-hailing yang dikenali sebagai Henry itu menyapa mesra penumpangnya dan mencadangkan beberapa lokasi menarik untuk dikunjungi.

Henry yang dipercayai mempunyai enam tahun pengalaman menjadi pemandu e-hailing turut berkongsi bercuti di Thailand ibarat syurga baginya namun, berbeza pula pandangannya mengenai Malaysia.

Baginya, orang ramai tidak dapat berhibur tanpa batas memandangkan aktiviti minum ar4k dan berjudi tidak dibenarkan dalam agama Islam.

Apa yang membangkitkan lagi kemar4han ramai, dia mengesyorkan masyarakat yang beragama Islam untuk tinggal di dalam hutan kerana banyak hiburan dihar4mkan.

“Disini kita sepatutnya boleh enjoy tapi ini adalah negara Islam, mereka mahu kita ikut cara ag4ma mereka..itu sangat tidak adil betul tak?

“Sebab mereka tidak minum (ar4k), berjud1, jadi mereka har4mkan ar4k dan judi. Tiada hiburan. Hidup macam dalam gua. Tinggal jelah dalam hutan tu, main Jumanji dan haiwan.

“Saya tak faham pemikiran bullsh*t rakyat Malaysia ni. Awak lahir kat dunia ni jadi enjoy jelah,” ujarnya.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen ber4ng dengan perbuatan pemandu e-hailing tersebut yang jelas menghin4 dan memperlekehkan ajaran yang diamalkan Islam.

Pihak berkuasa sila ambil tindakan!

Bukan itu sahaja, ramai yang menggesa agar pihak berkuasa mengambil tind4kan undang-undang terhadap pemandu e-hailing tersebut yang sudah menyentuh isu 3R

(raja, ag4ma, kaum) sehingga boleh mencetuskan kemar4han netizen terutamanya yang beragama Islam.

Sumber: TikT0k @samisma_new

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *