Rupanya Banyak Khasiat Yang Jarang Diketahui”Ramai Tercengang Lihat Kanak-Kanak Makan Tempe Ment4h”

Sebut sahaja tempe, pasti ramai yang terkenang akan keenakan snak j4wa tersebut. Ada yang suka memakan tempe yang di goreng nipis-nipis dan ada yang suka bila dicampur dengan gulai lemak.

Makanan ini selalunya digemari oleh orang dewasa dan amat jarang digemari oleh kanak-kanak kerana bentuknya yang kur4ng menarik.

Namun bagi kanak-kanak berusia 3 tahun bernama Dhuha Mardhiyah ini, dia sangat menggemari tempe. Malah kanak-kanak ini boleh memakan tempe yang ment4h begitu sahaja.

V1deo yang menampilkan kanak-kanak ini sedang menikmati tempe yang baru dibeli oeh ibunya menarik perhati4n ramai wrga TikT0k.

Rupanya ramai yang baru tahu bahawa snak ini boleh dimakan ment4h dan tinggi khasiatnya.

Menurut bapa kepada kanak-kanak ini Mohd Hizudin Asuad, anaknya mula diberi makan tempe ment4h sejak berusia setahun lebih lagi.

Menurutnya, keinginan anaknya itu memakan tempe mentah adalah daripada dirinya juga.

“Sebenarnya saya pun suka makan tempe ment4h. Semasa Dhuha setahun lebih, dia nampak saya makan tempe dekat dapur, kemudian dia minta. Saya bagi dia rasa. Tak sangka dia boleh makan ment4h juga.”

“Setiap kali ibu dia masak di dapur, dia akan minta tempe ment4h dan akan p4tah siap-siap jadi dua.

“Yang satu lagi Dhuha akan bagi saya dan satu lagi untuk dia. Sekarang ini setiap kali makan tempe, mesti dia akan pat4hkan dua sebab dia tahu saya suka makan juga.”

Ujur Asuad lagi, cara pemakanan sihat yang diterapkan kepada anak perempuannya itu enjadikan kanak-kanak berkenaan tidak mudah j4tuh sak1t.

Makan tempe ment4h tidak memberikan kesan bvruk kepada Dhuha sebaliknya ia memb4ntu anak kecil itu membesar dengan sihat dan bijak.

“Alhamdullilah setakat ini tak ada apa-apa kes4n lagi pada Dhuha. Tempe bagus sebenarnya untuk kanak-kanak sebab ia diperbuat daripada kacang soya. “

“Anak saya jarang s4kit. Alhamdullilah. Kalau dia d3mam pun hanya sehari dua sahaja. Tak sampai t3ruk ke apa. Alhamdullilah dia sihat.”

Bercakap tentang amalan pemakanan sihat untuk anaknya, Asuad berkata perkara oitu perlu dipupuk dari rumah bermula dengan ibu bapa.

Sumber:hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *