Real , Ramai Tertipu Pelamin Klasik Disangka Buat Guna Kain Batik . Pemuda Buat Lukisan Istimewa Untuk Majlis Tunang Sahabat.

Siapa sangka kain batik yang biasanya dipakai oleh kaum wanita,di rumah juga mampu menaikkan seri pelamin untuk pasangan ‘raja sehari’.

Namun, ramai yang ‘tertipu’ kerana latar belakang pelamin tersebut bukanlah dibuat menggunakan kain batiik, sebaliknya merupakan lukisan tangan, karya seni seorang pemuda.

“Ingatkan tu kain batik yang digantung. Seriuslah lukis, macam real betul,” komen net1zen.

Bukan sekadar net1zen, pelukisnya sendiri tidak menyangka dapat menghasilkan karya yang memuaskan hatinya walau pertama kali melukis pada sebuah pelamin untuk majlis pertunangan sahabatnya.

Sepanjang pembabitannya dalam seni halus selama 10 tahun, Haris Rashid sering memberi tumpuan kepada motif flora dan fauna sebagai identiti karya.

“Selain kanvas, saya melukis batik, sarung pelikat, tikar mengkuang, atas kayu dan pasu serta tembikar. Tapi ini pertama kali saya melukis pada papan kayu untuk dijadikan pelamin.

“Wanita yang bertunang itu merupakan sahabat saya dari zaman sekolah dan keseluruhan lukisan pada pelamin itu memang berkisahkan dirinya,” katanya kepada mStar.

Dilukis atas kayu merbau, pemuda berusia 31 tahun itu melakar jantung pisang, bunga bakawali, bunga kantan dan labu sayong, termasuk lukisan ukiran kayu serta seni tekat pada songket.

Malah, terdapat ‘kisah’ di sebalik lukisan kain sarung batik yang kelihatan seolah-olah digantung pada sekeping papan, yang mana kata Haris ia merupakan kain batik milik keluarga sahabatnya.

Pertama kali saya melukis pada papan kayu untuk dijadikan pelamin.

“Pelamin itu turut menggabungkan pemandangan Istana Besar Seri Menanti di Negeri Sembilan yang menunjukkan negeri kelahiran bapanya, manakala labu sayong pula terkenal di Perak yang merupakan negeri kelahiran ibunya.

“Jantung pisang pula menunjukkan simbolik kepada hati, iaitu mencerminkan dirinya yang mempunyai hati dan perasaan,” ujar anak kelahiran Alor Setar, Kedah itu.

Berkonsepkan klasik dan tradisional, pelamin ini mempunyai motif flora dan fauna.

Dibesarkan di Kuala Lumpur, Haris berkata, dia mengambil masa selama enam hari untuk menyempurnakan lukisan pada tiga panel kayu merbau untuk dijadikan sebagai pelamin itu.

Bukan sekadar pelamin untuk majlis pertunangan semata-mata, Haris berkata, panel tersebut boleh digunakan berulang kali termasuk untuk tujuan dekorasi pada majlis pernikahan.

“Selain itu, boleh juga dijadikan tempat untuk sesi bergambar di photo booth. Ia bukanlah dekorasi yang hanya dipakai untuk satu hari, tetapi boleh dijadikan hiasan di rumah.

“Boleh juga dijadikan sebagai memori untuk bercerita kepada anak cucu kerana setiap lakaran mempunyai makna tersendiri yang peribadi,” katanya sambil menambah kos keseluruhan mencecah lima angka, 

termasuk penggunaan kayu merbau yang tahan lama membuatkan harganya tinggi.

Sementara itu, sahabat Haris yang lebih dikenali sebagai Ann berkata, hasratnya untuk memiliki lukisan karya pemuda itu direalisasikan pada majlis pertunangannya di sebuah hotel di Kuala Lumpur, pada 17 September lalu.

“Saya sentiasa mahu lukisan Haris di rumah, jadi saya mengambil peluang untuk menggunakan karyanya sebagai latar belakang dan dekorasi untuk rumah saya selepas majlis,” katanya.

Meminati tema klasik dan tradisional, kata Ann, lukisan batik di pelamin merupakan replika kain batik neneknya, manakala imej labu sayong yang terkenal mewakili keluarga ibunya di Perak.

“Panel di sebelah kanan pula ialah tingkap rumah kampung yang menghadap Istana Besar Seri Menanti yang berkait rapat dengan sejarah keluarga saya di Negeri Sembilan.

“Saya juga minta Haris memasukkan bunga tempatan seperti bunga kantan dan bunga bakawali. Ternyata karya seni Haris pada pelamin saya begitu cantik, saya amat menyukainya!” katanya.

Sumber:mstar,hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *