Pernah Keguguran Sebelum Lahir Anak 5 , Datin Rita Akui Tak Kuat “Bila Dah Tahu Tak Ada , Saya Menangis”

Baru sahaja melahirkan cahaya mata sulungnya beberapa bulan yang lalu, siapa menyangka usahawan berjaya, Datin Rita Sosilawati pernah mengalami keguguran

sebelum anak kelimanya lahir.

Kongsi Datin Rita lagi, kini baru dia tahu bagaimana rasanya perasaan kehilangan anak di dalam kandungan. Saat yang paling sukar buat dirinya ketika itu.

“Sebelum lahirnya anak kelima ini saya pernah mengalami keguguran. Sebenarnya saya tak pernah terbayang saya akan alami keguguran. 

Selama ini bila dengar orang gugur kita cuma bagi kata-kata semangat saja tapi bila kita alami sendiri, baru saya tahu perasaannya.

Saya rasa sendiri dia masih ada dalam perut saya, walaupun sebenarnya memang dah tak ada. Saya memang down.

Baru saya tahu macam ni rasanya ibu yang alami keguguran. Masa itu saya pilih untuk go natural dan tunggu dia keluar sendiri.

Masa itu saya dah tahu dia memang dah tak ada dah tapi sebabkan dia masih dalam perut, saya rasa dia masih ada. Memang saya sedih sangat waktu itu.

Waktu itu suami saya pujuk. Walaupun dah berapa kali beranak pun bila dah tahu mengandung mesti kita paling gembira dan bersyukur. Bila dah tahu tak ada, memang saya menangis.

Setiap pagi mesti menangis. Kita nak dia ada tapi memang dah tak ada. Tapi bila dah keluarkan semua, perlahan-lahan saya ambil masa untuk redaka emosi saya.

Bukan mudah nak bangun balik dan saya tak sangka rezeki datang dengan cepatnya untuk mengandung lagi.

“Saya tak dapat gambarkan dengan kata-kata waktu itu, memang tak mudah. Suami memang sangat mainkan peranan penting untuk bagi kata semangat,” luahnya lagi.

Sumber:hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *