Pelakon Wahid Satay Mningg4l Dunia ,Ditemukan Tidak Bergerak Atas Katil.

Pelakon dan pelawak veteran Wahid Satay dilap0rkan mningg4l dunia di kediamannya di S1ngapura pada pvkul 8.30 pagi Isnin.

Berita pemergian pelak0n berusia 93 tahun itu disahkan oleh cucunya iaitu Mahirah Mohd Yasin yang memberitahu Allahy4rham ditemui dalam keadaan sudah tidak bergerak di atas katil sekitar pukul 8.30 pagi.

Wahid dilaporkan sudah agak vzur akibat s4kit tua.

Kata Mahirah, Allahy4rham mempunyai penyak1t kencing manis dan j4ntung, malah dimasukkan ke hspital pada April lalu ak1bat j4ngkitan di jari kaki dan disahkan d0ktor mengalami s3rangan j4ntung ringan.

“Selepas Allahy4rham balik dari hspital, dia kelihatan okay saja dan bahkan, semangat untuk beraya dengan anak dan cucunya,” katanya seperti dilapor Mediacorp.

Sementara itu, menerusi perkongsian beberapa rakan seniman di laman Fb, jn4zah Allahy4rham boleh dilawati buat kali terakhir di Teban Gardens Road, Teban View, Singapura.

Jnaz4h akan disolatkan di Masjid Pusara Aman selepas Zohor sebeum dikebumukan.

Untuk info, kerjaya lakonan Wahid bermula ketika bekerja di studio Cathay Keris di Singapura sebagai tukang cat sebelum ditawarkan menjadi pelak0n tambahan dalam filem Pertaruhan sekitar tahun 1940-an.

Kehebatan Wahid yang boleh men1ru suara haiwan seperti ayam, burung merupakan satu kelebihan apabila suaranya sering kali digunakan sebagai latar belakang bagi filem-filem tertentu.

Di sebalik kerjanya sebagai tukang cat, sifat humor yang ada pada diri Wahid menyebabkan peng4rah L. Krishnan mula meng3san kelebihan itu sebelum dia ditawarkan berlakon filem.

Antara filem-filem terkenal yang pernah dibintanginya termasuk P0ntianak, Sumpah P0ntianak, Che Mamat Parang Tumpul, Badang, Naga Tasik Chini, Dendang Perantau dan Tuan Besar.

Sumber:Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *