Netizen dakwa pendaki Malaysia tak kenang budi, ‘block’ malim Gunung Everest di IG?

Kec0h di laman Twitter apabila terdapat warganet mendakwa pendaki solo negara, T Ravichandran tidak memberikan kredit atau penghargaan terhadap malim gunung dari Nepa4l dalam sebuah hantaran di laman Instagram miliknya.

Difahamkan, warganet mendakwa Ravichandran terhutang budi terhadap malim gunung atau sherpa yang membantu membawanya keluar selepas terkandas di ‘zon m4ut’ di Gunung Everest pada 18 Mei lalu.

Menerusi beberapa ciapan warganet di laman Twitter, ramai mengecam tindakan Ravichandran yang didakwa tidak berterima kasih terhadap malim gunung, sebaliknya menyebut nama pihak lain.

Hantaran yang menerima kec4man

“Sejauh manakah pentingnya Pasukan Penyelamat dan Penyelamat Heli pada Ekspedisi Everest? Percayalah, ia sangat penting.

“Saya masih hidup hari ini kerana mempunyai rakan yang terbaik dan berdedikasi – The 14th Peaks Expedition Co dan Global Rescue Ins.

“Everest pada tahun sebelum terutamanya pada 2022 adalah baik tetapi pada 2023, ia sukar dan meragut ramai nyawa,” tulis Ravichandran semalam.

Susulan itu, warganet meluahkan rasa terkilan dan tidak puas hati terhadap tindakan pendaki berusia 58 tahun tersebut apatah lagi malim gunung telah mempertaruhkan nyawa dalam misi menyelamat beraltitud tinggi.

Sikap ni sangat mengecew4kan

Dia padam komen yang tidak sesuai?

Malah, netizen juga mendakwa Ravichandran turut menyekat akaun media sosial milik Gelje Sherpa, salah seorang malim gunung yang bertanggungjawab menyelamatkannya di atas kem empat di Everest.

Dia ‘block’ Gelje Sherpa di media sosial?

Gelje Sherpa berusaha keras, macam ni dibalas?

Walau bagaimanapun, berdasarkan pemerhatian di Instagram hari ini, Ravichandran telah mengemas kini hantaran terbaharu dengan memberikan kredit nama kepada malim gunung yang terbabit dalam misi menyelamatkan dirinya.

Hantaran baharu beri kredit kepada malim gunung

Memetik laporan Berita Harian bertarikh 31 Mei lalu, Gelje berkongsi cerita bahawa dia membawa pendaki dari China ke puncak Everest sebelum ternampak seorang pendaki Malaysia berpaut pada tali dan menggigil akibat kesejukan melampau.

Dia kemudian menarik pendaki itu sejauh 600 meter turun dari kawasan Balcony ke South Col dalam tempoh kira-kira enam jam, sebelum seorang lagi malim gunung bernama Nima Tahi turut sama membantu.

Foto Gelje Sherpa via REUTERS: Ngima Tashi Sherpa memikul pendaki Malaysia

“Kami menyelimutkan pendaki itu dengan ‘sleeping mat’ dan adakala menyeretnya di atas salji atau membawanya secara bergilir-gilir ke Kem III,” katanya.

Sumber: Instagram @ravieverest, Twitter search, Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *