Nabil Ahmad Seronok Tengok Anak Pakai Tudung”Tak Mahu Anak Lalui Fasa Buruk”

Pelawak dan pengacara Nabil Ahmad meluahkan rasa syukurnya bila mana anak sulungnya, Naera Mikayla menyatakan keinginanya untuk tampil bertudung.

Akui Nabil, dia dan isterinya Nazirah Ayub tidak pernah memaksa anak sulung mereka yang kini berusia 11 tahun itu untuk bertudung namun memberikan sokongan buat Mikayla.

Malah akui Nabil lagi, dia tidak mahu berkongsi perkara itu kerana bimbang jika anaknya diuji kembali tidak bertudung satu hari nanti.

“Pada mulanya masa dia minta pakai tudung, saya dan isteri terkejut sebab dia baru darjah lima.

“Saya tak pernah meminta dia memakai tudung. Asalkan pakai apa yang dia selesa. Tapi Alhamdulillah saya gembira,” kongsinya.

Sebagai tanda sokongan, bapa penyayang ini turut membelikan setiap warna tudung yang menjadi kegemaran anaknya.

“Saya sebenarnya tiada niat berkongsi mengenai hal ini kerana saya sangat takut nanti bila Allah uji dia sekiranya ingin membuka semula tudung.

“Jadi saya biar sahaja. Saya bagi sokongan dan belikan setiap warna tudung yang dia mahu,” katanya.

Dalam pada itu, Nabil sentiasa berdoa serta berharap agar anak perempuannya itu kekal istiqamah dalam menutup aurat serta tidak mengikut jejak langkahnya yang agak lambat dalam mendalami agama.

“Saya tidak mahu anak-anak ikut seperti bapa (merujuk kepada dirinya) mereka. Saya dulu tak baik, bapa mereka nakal. Belajar agama pun lambat. Dapat hidayah pun lambat.

“Jadi kalau boleh saya tidak mahu anak-anak saya melalui fasa buruk itu. Biar mereka melalui laluan yang betul. Apa yang boleh saya buat adalah berterusan mendoakan mereka untuk kekal istiqamah,” katanya.

Terdahulu, Nabil dan Zira Ayub mendirikan rumahtangga pada 2011. Mereka dikurniakan dengan tiga orang cahaya perempuan, Naira Mikayla, dan Layla Medyna dan Mishall Imani.

Sumber:hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *