Mengaku Bersalah Bnuh Kawan Baik , Tertudvh Siti Nur Athirah Dipenjara 30 Tahun

Setelah hampir empat tahun, suspek kes pembunuh4n seorang remaja di Telemong, Hulu Terengganu, akhirnya dijatuhi hukum4n penjara 30 tahun oleh M4hkamah Tinggi Kuala Terengganu, pada Selasa.

Hakim Datuk Hassan Abdul Ghani membuat keputusan berkenaan selepas tertudvh, Siti Nur Athirah Azmi, 23, mengaku salah terhadap pertuduh4n ke atasnya.

Mengikut pertuduh4n, tertuduh didakwa membvnuh Siti Nur Surya Ismail, 19, yang juga rakan baiknya di sebuah rumah di Kampung Lubuk Batu, Telemong, Hulu Terengganu antara jam 8.30 pagi hingga 9.30 pagi pada 1 November 2020.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Kes3ksaan yang memperuntukkan hukuman m4ti atau penjara antara 30 tahun hingga 40 tahun dan minimum 12 sebatan sekiranya tidak dij4tuhkan hukuman m4ti jika sabit kesalahan.

Mahk4mah menjatuhkan hukuman pemenjaraan berdasarkan pindaan terkini mengikut Akta Pemansuh4n Hukuman M4ti Mandatori 2023.

Mahkamah turut mengarahkan hukuman penj4ra bermula daripada tarikh tangkap iaitu pada 2 November 2020.

Untuk rekod,  pernah melaporkan seorang remaja perempuan ditemukan m4ti dalam keadaan yang tragis dipercayai dibvnuh, ketika menjaga ibunya yang terlantar s4kit dalam kejadian di Kampung Lubuk Batu, Kuala Telemong di Hulu Terengganu.

Dalam kejadian itu, mngsa, Siti Nor Surya, ditemui dalam keadaan tertiarap di bahagian ruang tamu rumah tersebut dengan pergelangan tangan kirinya putus dan kesan kecederaan lain pada bahagian muka serta badan.

Ketua Jabatan Siasatan Jnayah negeri, Assisten Komisioner Mohd Marzukhi Mohd Mokhtar berkata, kejadian itu dipercayai berlaku kira-kira jam 9 pagi dan m4yat 

mngsa ditemui adik bongsunya yang berusia 15 tahun sebaik pulang dari sek0lah kira-kira pukul 2.30 petang.

Sumber:HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *