Melawan Arus Ditudvh Punca Rider Ducati M4’ut , Lelaki Mengaku 0KU Dan S4kit M3ntal.

Penunggang motosikal yang melawan arus sehingga menyebabkan kemati4n penunggang Ducati Panigale mengaku Orang Kurang Upaya (0KU) dan menerima rawatan sebagai pesak1t ment4l.

Menurut lap0ran Sinar Harian, peguam daripada Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) iaitu Izleen Ismail berkata, anak guamnya, Mudzyadaha Mohammad telah menerima surat rujukan daripada d0ktor.

Mengaku 0KU & s4kit m3ntal

Izleen berkata, anak guamnya yang berusia 42 tahun itu menerima surat tersebut sewaktu dit4han di sebuah hspital di Kajang selain turut mendapat ubat bagi rawatan psiki4tri.

“Semasa kejadian, anak guam tidak berfikir dengan waras sehingga berlakunya pel4nggaran, jadi saya mohon agar mahk4mah membenarkan dia menjalani ujian psikiatri mengikut S3ksyen 342 Kanun Tatacara Jnayah,” katanya.

Sebelum ini, Izleen berkata, tertudvh merupakan seorang 0KU dan menerima b4ntuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Timbalan Pend4kwa Raya, Annur Athirah Amran pula berkata, dia tidak memb4ntah dengan permohonan peguam tersebut.

Selepas mendengar permohonan daripada kedua-dua pihak, Majistret Amalina Basirah Md To membenarkan tertvduh menjalani uji4n psikiatri di Hspital Bahagia Ulu Kinta, Perak.

Tertuduh di Mahk4mah Majistret Kuala Lumpur hari ini mengaku tidak bersal4h atas tudvhan menunggang motosikal secara melawan arus sehingga menyebabkan kemati4n penunggang motosikal, Ahmad Fadzil Omar Azaddin, 64.

Kesalahan berkenaan did4kwa dilakukan di kilometer 22.2 Lebuh Raya SUKE berhampiran Ulu Kelang sekitar jam 1.10 tengahari pada 14 Jun lalu.

Sumber: SH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *