Madame Mariyah Mohon Maaf, Isu Pasal Cakap Orang Melayu Malas .

Usahawan berketurunan Kemboja yang dikenali Madame Mariyah membuat permohonan maaf secara terbuka apabila kata-katanya menerusi video tular baru-baru ini membuatkan hati ramai tergur1s.

Usahawan Kemboja ‘gurau’ orang Melayu pemalas

Ia susulan video ‘bergurau’ menyatakan orang Melayu pemalas dan meng4kui dirinya memang berketurunan Kemboja dan rajin.

Segalanya bermula apabila terdapat individu bertanyakan kepada wanita itu samada dia adalah seorang warganegara Kemboja bagi menjawab pertanyaan pengguna laman sosi4l.

“Iyalah memang saya orang Kemboja, apa kena mengena kalau kita orang Kemboja dengan orang Malaysia. I (saya) memang orang Kemboja, I dilahirkan di Kemboja tapi I dibesarkan di Malaysia.

“So (jadi) ada apa-apa, kalau orang Kemboja memang pandai meniaga kan, betul tak orang Kemboja memang rajin nak dibandingkan dengan orang Melayu malas,” kata wanita itu,”katanya.

Namun, di akhir rakaman video berkenaan wanita itu menyatakan dia hanya bergurau berkata demikian dengan berkata orang Melayu atau Kemboja tiada beza.

Usahawan Kemboja minta maaf

Wanita itu did4kwa merupakan seorang pemilik gedung tekstil yang menjalankan perniagaan jahitan pukal di Skudai, Johor kemudiannya membuat permohonan maaf.

Tambahnya juga, emosi diri tidak pernah ‘k0yak’ atau terjejas akibat menerima kec4man hebat di kalangan wargnet.

Dihujani dengan krit1kan negatif, usahawan wanita tersebut memaafkan mereka di luar sana yang berkata-kata neg4tif mengenai dirinya kerana mahu akan ketenangan diri.

“Dengan rendah hati, saya minta maaf atas kekhilafan saya bercakap.. dan kalau you rasa itu adalah pengh1naan, saya minta maaf sekali lagi banyak banyak…

“..dan saya pun maafkan you all semua, atas apa yang you all masuk dalam live saya, komen saya cakap, Kemboja b*bi, Kemboja b*ngsat, b0ikot, saya maafkan semua orang sebab saya nak jadi orang yang berlapang dada.

“Saya tak pernah k0yak, saya akan koyak bila Allah tak pandang saya dan Allah tak redha saya. Ingat itu sahabat,”katanya.

Sementara itu, kru produksi terlibat dalam mencipta kandungan bagi platform TikT0k syarikat berkenaan turut tampil membuat permohonan maaf secara terbuka kepada orang ramai.

Mereka meminta maaf kerana terlepas pandang akan perkara sensitif.

Dalam perkembangan lain, Persatuan Melayu Champa Johor Bahru tidak bersetuju dengan kenyataan seorang wanita wrga Kemboja yang juga pemilik sebuah perniagaan di daerah ini mend4kwa orang Melayu malas, baru-baru ini.

Salah seorang wakil Persatuan Melayu Champa Ulu Tiram yang juga seorang peniaga, Zulkifli Zakaria menggesa pihak berkuasa mengambil tind4kan ke atas individu berkenaan.

Mereka tidak boleh menerima kenyataan yang dibuat oleh wanita terb4bit kerana ia boleh menyebabkan keharmonian komuniti tersebut terjejas di negara ini.

Sumber:  BH Online ( Izz Laily Hussein), TikT0k @simple_life40,omm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *