Kisah Abdur Rahman Solatkan Jnazah 6 Ahli Keluarga Tular Hingga Ke Luar Negara.

Video-video waris kepada mngsa kemalangan m4ut yang meng0rbankan enam sekeluarga sekali gus, Abdur Rahman Amir Ruddin menjadi imam sewaktu solat jnazah telah mendapat liputan meluas di media sosi4l.

Imamkan solat jnazah untuk ahli keluarga

Mana tidaknya, pemuda berusia 19 tahun yang juga merupakan anak sulung Allahy4rham Amir Ruddin Ismail, 46, dan Allahy4rham Norahimah Noor Muhamad, 43 tetap kuat berdiri mengimami solat jnazah walaupun air mata tak henti mengalir.

Tular hingga ke luar negara

Ternyata hal tersebut bukan hanya menjadi perhatian rakyat Malaysia, tetapi turut tular sehingga ke negara-negara jiran seperti Ind0nesia, Singapura dan Brunei.

Perkara tersebut dinyatakan pengguna TikT0k warganegara seberang di ruangan komen TikT0k Abang Soyaaa yang kerap berkongsi perkembangan terbaru Abdur Rahman.

Ramai yang sed1h dengan berita itu

Berita sampai ke Singapura juga

Sama-sama kita semua doakan

Portal berita di Ind0nesia juga kongsi berita tersebut

Beberapa akaun media sosi4l dari negara Ind0nesia juga turut berkongsi berkenaan berita 

kemalangan tersebut dan kebanyakan wargnet disana turut berasa hiba serta berduk4cita diatas kemalangan yang telah berlaku.

Mohon henti buat akaun palsu minta sumbangan

Dalam pada itu, Abang Soyaaa menyatakan ada pihak tidak bert4nggunjawab telah 

mengambil gambar adik kepada Rahman iaitu Abdullah yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan membuat akuan palsu bagi meminta sumbangan.

Jadi, dia  berpesan kepada mana-mana pihak yang cuba mengambil kesempatan dengan membuka tabung derma atas nama waris mngsa-mngsa supaya berhenti melakukan itu semua.

Difahamkan satu-satunya mngsa yang terselamat dalam kemal4ngan di kilometer 5, Jalan Segamat-Kuantan, Abdullah Amir Ruddin, 15 sudah semakin sembuh apabila sudah sedar dan banyak wayar yang dipasang di badannya sudah dicabut oleh doktor.

Sumber: TikT0k Abang Soyaaa, timescoid, X kegblgnunfaedh, Instagram kosmo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *