Kehilangan Anak , Dikec4m Pula . Lelaki Ini Emosi Teruk Lihat Nasib Ibu Zany , Faham Betapa Sukar Jaga Anak Autisme.

Kemati4n kanak-kanak , Zayn Rayyan Abdul Matiin akibat dibvnuh baru-baru ini cukup memberi impak kepada orang ramai terutama sekali ahli keluarganya.

Memandangkan kes masih belum selesaikan, pelbagai komen dan spekulasi berhubung kematiannya di media sosi4l dibuat oleh orang awam.

Sudah pasti, tindakan tersebut secara tidak langsung mengganggu emosi keluarga termasuklah ibu Zayn, Ismanira Abdul Manaf ekoran pelbagai kec4man terhadap dirinya.

Seorang pengguna TikT0k, Halim, terpanggil untuk membuat satu hantaran meluahkan rasa simpati, susulan cerita-cerita kurang enak didengar mengenai ibu arwah.

Menerusi postingnya itu, dia dalam keadaan sebak menegaskan sangat suk4r untuk menguruskan anak istimewa memandangkan dia juga mempunyai seorang anak autisme nonverbal.

“Saya memang emosi teruk minggu ni dengan kes arwah Zayn Rayyan, anak syurga yang meninggal tu. Saya minta anda semua yang mana tak faham betapa susahnya jaga anak autisme ni 

tolong jangan kec4m mak ayah dia sebab bukan senang jaga anak autisme tu. Macam saya sendiri pun ada anak sebiji macam arwh.

“Setiap anak memang ada cabaran membesarkan mereka jadi anda dekat luar sana tolonglah jangan kec4m mak ayah dia. Mereka mesti sudah buat yang terbaik. Semua ibu bapa sudah buat yang terbaik,” ujarnya dalam nada sebak.

Antara kec4man netizen termasuklah terhadap satu rakaman suara se0rang wanita dipercayai ibu kepada arwh Zayn yang tular di media sosi4l.

Rakaman suara wanita tersebut yang menceritakan kronol0gi awal kehilangan kanak-kanak berkenaan setelah diambil dari sekolah selepas membeli barang dapur.

Kata Helmi, dia meminta agar orang ramai lebih memahami dan berasa simpati dengan ibu Zayn serta berhenti menyalahkan keluarga mngsa.

“Saya pun tak reti nak cakap macam mana sebab dia (ibu Zayn) pun tak nak benda-benda macam ni jadi tapi siapalah kita ni untuk menidakkan takdir Allah.

“Memang hancur hati bila kau tengok budak yang tak berd0sa macam tu dibvnuh. Setiap kali lalu berita macam tu, cerita tu akan menyebabkan saya rasa memang sangat-sangat sedih dan mar4h.

“Bila baca lagi komen orang yang tak faham atau menyalahkan mak ayah dia, ya Allah ya Tuhanku… Anda semua tolonglah rasa simpati pada mereka,” katanya lagi.

Justeru Helmi meminta agar kisah tr4gis menimpa Zayn Rayyan dijadikan sebagai pengajaran supaya ibu bapa lebih berhati-hati terutama mereka yang mempunyai anak-anak istimewa.

“Kita sudah jadi ibu bapa terbaik untuk mereka (golongan autisme). Kita sudah buat segala pengorbanan.

Dalam pada itu, dia juga meminta orang ramai mendoakan keluarga Zayn agar diberi ketabahan dan kekuatan dalam menempuhi ujian-Nya serta kes berjaya diselesaikan segera.

“Kita sudah jadi ibu bapa terbaik untuk mereka (golongan autisme). Kita sudah buat segala pengorbanan. Tapi kuasa Allah melebihi kehendak segala-galanya.

“Semoga keluarga arwh diberikan kesabaran tinggi dan diangkat darjatnya. Semoga urusan kita semua dipermudahkan dalam membesarkan anak-anak istimewa diamanahkan Allah ni.

“Semoga pelaku berhati binatang sanggup bunuh anak syurga tak berdosa ini ditangkap cepat dan diberikan hukuman setimpal,” ujarnya lagi.

Untuk rekod, Zayn yang hilang sejak tengah hari Selasa ditemukan meninggal dunia di sebatang anak sungai, yang terletak kira-kira 200 meter dari kediamanannya, pada Rabu malam.

Myat mngsa ditemukan oleh penduduk yang menjalankan operasi pencarian di sekitar kawasan kediamannya di Apartment Idaman, Damansara Damai, Petaling Jaya, Selangor.

Terdahulu, Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan mengesahkan kemati4n Zayn Rayyan diklasifikasi sebagai kes bunuh selepas bed4h siasar4t menemukan kecederaan pada leher dan badan kanak-kanak itu.

Sumber:Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *