Kec0h separuh telur masin dijual RM3, kalau beli sebiji dah sama macam harga seketul ayam

BUKAN perkara baharu apabila harga makanan yang disifatkan ‘kurang masuk akal’ ditularkan di media s0sial.

Baru-baru ini viral kisah se0rang individu yang meluahkan rasa tidak puas hati apabila mendapati salah satu item dalam nasi campur yang diambil harganya dianggap tidak munasabah.

Bayangkan, dua jenis lauk bersama nasi putih sahaja sudah berharga RM11.00.

“Bertabahlah di hari Jumaat yang mulia ini,” demikian tulis individu berkenaan dalam satu status yang dimuat naik menerusi Wh4tsApp Story.

Menerusi gambar resit yang dimuat naik di dalam perk0ngsian itu, individu tersebut mengambil sepinggan nasi putih bersama separuh telur masin dan seekor ikan sambal.

Orang ramai dinasihatkan bertanya harga makanan terlebih dahulu sebelum mengambilnya. -Gambar sekadar hiasan

Pada resit tersebut dipaparkan nasi yang berharga RM2, telur masin separuh RM3 dan seekor ikan masak sambal dijual pada harga RM6 dengan jumlah keseluruhan RM11.

Apa yang membuatkan individu tersebut tidak berpuas hati apabila dia menganggap harga bagi separuh telur masin iaitu RM3 adalah amat tidak munasabah.

Berdasarkan maklumat yang tertera pada resit juga, difahamkan insiden tersebut berlaku di kafe sebuah hospital di ibu negara.

Bagaimanapun, individu berkenaan tidak mengulas lanjut mengenai apa yang berlaku selepas itu, sama ada dia membuat aduan atau sebaliknya.

Perdebatan mengenai harga makanan individu berkenaan menjadi hangat selepas dimuat naik oleh satu akaun Twitter.

“Kepala b**a dia telur masin separuh RM3. Separuh ye bukan sebiji!

“Jangan normalisasikan harga makanan macam ni. ‘Sekarang semua barang mahal’. Padahal awak guna pun benda bersubsidi,” demikian kapsyen yang ditulis admin akaun tersebut.

Menjengah ruangan komen pula, warga maya memberikan reaksi yang pelbagai namun rata-ratanya berpendapat harga RM3 bagi separuh telur masin adalah tidak masuk akal.

“Wow sebiji RM6. Lebih Y4hudi daripada Yahvdi.

“Telur masin paling mahal pun dalam RM1.80 sebiji. Jual separuh dah balik modal berganda.

Sebahagian daripada komen netizen terhadap perkongsian individu berkenaan.

“Telur masin dia mungkin pakai garam bukit, lepas tu itiknya import dari Rusia.

“Aku setuju juga kata mahal sebab kalau sebiji RM6. Sama macam seketul ayam juga harga tu. Jadi separuh RM3 agak mahal,” demikian antara komen netizen.

Namun ada dalam kalangan warga maya yang mencadangkan agar mana-mana individu supaya membiasakan diri bertanya harga makanan terlebih dahulu sebelum mengambilnya untuk mengelakkan insiden yang sama.

Sumbat; Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *