Kanak-Kanak Menang Saman Berjumlah RM5 Juta , Lumpuh Sebab Kecuaian Hspital.

Mahk4mah Tinggi Kuala Lumpur pada Isnin mengarahkan sebuah hspital awam membayar lebih RM5 juta atas d4kwaan kecua1an yang menyebabkan seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun lvmpuh.

Menurut lap0ran BH Online, Nur Adeena Mohd Syahmir yang dilahirkan secara pembed4han mengalami kec3deraan saraf tunjang, susulan k0mplikasi pembedahan sekali gus mengakibatkan lvmpuh dari leher ke bawah.

Hakim Datuk Akhtar Tahir berkata, d0ktor pakar menerangkan bahawa berdasarkan keadaan, Nur Adeena berkemungkinan hidup sehingga usia 23 tahun, justeru mngsa layak mendapatkan pamp4san secukupnya.

“Tiada jumlah wang yang boleh mengurangkan kes4kitan dan pender1taan kanak-kanak itu. Oleh itu, mahk4mah hanya boleh memberikan jumlah mencerminkan kerugian dialami serta jumlah itu tidak boleh terlalu tinggi sebaliknya munasabah.

“Mahkamah juga berpandangan jumlah ganti rugi diberikan mesti mengimbangi sebaik mungkin perbelanjaan tambahan yang akan dit4nggung penjaga plaintif (kanak-kanak itu),” kata Akhtar.

Untuk rekod, hspital tersebut pernah melakukan si4satan sebelum mendapati pegawai perubatan bertugas tidak mempunyai pengalaman melakukan pembed4han selain ia dilakukan tanpa pengawasan pakar perb1danan dan s4kit puan.

Kemudian, mngsa selaku plaintif melalui bapanya Mohd Syahmir Mohd Kamal menfailkan s4man terhadap kerajaan dan d0ktor terbab1t atas d4kwaan cuai serta gagal bertindak demi kepentingan mngsa.

Menerusi pemerhatian di laman Fb, akaun dipercayai milik ibu Nur Adeena iaitu Nurul Khairiyah ada memuat naik beberapa hantaran dari tahun 2020 hingga 2021 berhubung kes4kitan dialami oleh mngsa.

Sumber: Fb Nurul Khairiyah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *