“Kamu Tak Perlu Keluar 5Sen Pun” Bapa Buat Persediaan Tinggalkan Keluarga ,Beri No Pin Bank Dan Renew Khairat Kemati4n.

Kisah se0rang bapa yang berusaha untuk memudahkan urusan anak-anaknya sehingga ke nafas terakhir meraih perhatian ramai di media sosi4l.

Menerusi video tular, terpapar tangkap layar mesej Mohd Hanafie Salim, 60, yang membuat ‘persiapan awal’ sebelum dia mengh3mbuskan nafas terakhir pada 14 Jun lalu.

Si bapa bukan sahaja menyelesaikan bayaran khairiat kem4tian untuk dirinya, malah dia turut berkongsi kata kunci akaun bank serta nombor telefon majikan kepada sal4h seorang anaknya.

Antara mesej yang pernah dihantar oleh arwh kepada Esya.

“Ayah dah renew khairi4t kemat1an ayah dan ibu. Kalau ayah m4ti kamu tak perlu keluar lima sen pun. Duit tahlil tiga hari untuk ayah pun dah siapkan,” tulis arwh kepada sal4h seorang anakya yang dikenali sebagai Esya.

Menurut Esya, 24, arwh bapanya yang menghidap s4kit jantvng dan paru-paru berair sering bercakap soal m4ti, seolah-olah tahu masanya sudah tidak panjang di dunia ini.

“Dia pernah mesej cakap dia dah nak m4ti pada tahun 2020. Dia memang selalu cakap yang dia rasa tak lama dah. Tapi kita anak-anak tak layan, sebab tak nak pun benda tu berlaku.

Kalau mak ayah kita dah tua dan kalau mereka tak maklumkan pada kita maklumat-maklumat penting tu semua, kita sebagai anak pun boleh ambil langkah untuk tanya dulu.

“Apa-apa urusan, ayah selalu dengan saya. Sebab hanya saya dan adik menetap dengannya. Apa-apa info dia akan bagi kepada saya, termasuklah dia bagi password bank dan nombor telefon majikan sebelum dia meninggal.

“Khairiat kemat1an juga ayah dah buat awal-awal, dia selesaikan terus untuk dia dan ibu. Jadi apabila ayah mningg4l, urusan kami anak-anak jadi mudah. Dia mningg4l sesak nafas sebelum Subuh, Alhamdulillah menjelang tengah hari semua dah selesai.

Menurut Esya yang menetap di Taman Putera Perdana, Dengkil, Selangor, dia melihat usaha arwh bapanya itu sebagai satu t1ndakan yang wajar bagi memudahkan urusan keluarga sekiranya berlaku kemati4n.

Malah, Esya berkata golongan anak-anak juga perlu cakna akan maklumat-maklumat penting bagi mengel4kkan sebarang kesulitan apabila ibu bapa mningg4l dunia suatu masa nanti.

“Saya sebenarnya berkongsi kisah tentang ayah di aplikasi TikT0k untuk simpan sebagai kenangan saja. Tapi pada masa yang sama, nak bagi orang tengok juga, apa yang perlu kita sediakan untuk masa akan datang.

“Kalau mak ayah kita dah tua dan kalau mereka tak maklumkan pada kita maklumat-maklumat penting tu semua, kita sebagai anak pun boleh ambil langkah untuk tanya dulu. 

Sekurang-kurangnya kita boleh bersedia, mudah urusan keluarga,” ujar anak keempat daripada lima beradik itu.

Arwh bapa Esya mningg4l dunia pada 14 Jun.

Dalam pada itu, video yang dikongsi Esya meraih hampir setengah juta tontonan di aplikasi TikT0k dan turut dihujani komen net1zen yang menitipkan ucapan takziah serta memuji persiapan awal yang dibuat arwh.

“Dia sungguh bersedia. Inilah contoh bapa yang baik.

“Salam takziah. Arwh permudahkan segala urusan anak-anak,” tulis beberapa net1zen.

Perkongsian Esya tentang kemati4n bapanya raih perhatian net1zen di TikT0k.

Menurut Esya, dia turut meng4lirkan air mata membaca komen net1zen dan akan terus mengenang segala kenangan bersama arwh sepanjang hayatnya.

“Saya baca semua komen sampai meleleh habis. Terima kasih yang mendoakan arwh ayah. Paling diingati tentunya sikap ayah yang suka bergurau dan buat lawak.

“Kalau kita tengah situasi serius, dia akan buat lucu. Dia nak semua keluarga ada untuk borak-borak cerita lawak,” ujar Esya lagi.

Sumber:mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *