Kakak-“Saya Pangku Kepala Adik , Ayah Cuba Ajar Mengucap Tapi Adik Pergi Jua”

Ins1den menimpa seorang pelajar tingkatan 5, Muhammad Zaharif Affendi yang mninggal dunia akibat dilanggar semalam gara-gara bunyi ekzos motor mendapat respon hangat dari masyarakat yang mahu keadilan buat remaja ini.

Di media sosi4l, rata-rata netizen menyuarakan hal ini dan meluahkan perasaan mar4h atas kejadian yang terjadi.

Perkongsian dari kakaknya, Nur Zawani yang ditakdirkan Allah berada berdekatan lokasi kejadian memaklumkan, selepas diberitahu tentang hal ini, dirinya bergegas ke lokasi adiknya dil4nggar.

“Saya pangku kepala adik dan cuba selamatkannya. Saya beri bantuan CPR berkali-kali tapi tiada tindak balas. Ayah yang juga ada di situ bersama seorang ustaz cuba  bantu adik untuk mengucap tapi akhirnya adik pergi jua.

“Berkali-kali ayah seru adik untuk bangun tapi adik sudah mninggal sebelum ayah pengsan pengsan kerana terkejut dengan kejadian yang menimpa adik,” 

katanya yang ditemui  pemberita di Jabatan F0rensik Hspital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) tanpa ditemani kedua ibu bapanya yang tidak kuat untuk menerima berita kemati4n adiknya.

“ibu dan bapa saya amat bersedih dengan kejadian tersebut tambahan lagi arwh merupakan anak bongsu daripada empat beradik dan merupakan kesayangan mereka.

“Mak dan ayah saya tak kuat sebab itu mereka tidak datang ke sini (hspital). Adik anak bongsu, dia seorang sahaja yang bersekolah dan anak kesayangan,” katanya.

Kalau adik sal4h jumpa mak ayah bukan langgar…

Memetik laporan Kosmo Online, Nur Zawani mahukan keadilan atas kemati4n adiknya.

“Siapa pun pelakunya, individu itu perlu dihadapkan ke muka pengadilan dan menerima hukum4n yang setimpal.

“Kalau dia buat salah sekali pun, jumpa mak ayah saya, mahu letak dia di l0kap sekali pun tak apa, tapi bukan hak dia buat macam itu (l4nggar). 

Saya harap ada keadilan terhadap adik walaupun yang buat itu (pelaku) seperti yang ditularkan (pegawai p0lis),” katanya ketika di sini.

Dalam kejadian semalam, pelajar tingkatan lima  Muhammad Zaharif Affendi Muhd Zamrie, m4ut dilanggar dan diseret sejauh lebih 5 meter oleh sebuah kereta yang dipandu se0rang pegawai kanan p0lis bertugas di Jabatan Siasatan Jenayah Kontijen Kedah.

Dalam insiden kira-kira pukul 12.30 tengah hari di Jalan Taman Jati dekat Meru, Ipoh, insid3n dikatakan berpunca dari perahan bunyi bising ekzos motorsikal sebelum arwh dikejar oleh pemandu Ativa berusia 44 tahun.

Difahamkan, berlaku insiden tidak puas hati melibatkan pemandu Perodua Ativa terbabit dengan mngsa kerana membuat bunyi bising ekzos motosikal 

sebelum pemandu kenderaan itu yang dipercayai se0rang pegawai kanan polis mengejar mngsa sejauh lebih kurang satu kilometer dan mel4nggarnya dari belakang.

Jnazah Muhammad Zaharif Affendi dituntut keluarga selepas selesai proses bed4h siasat sekitar pukul 6.30 petang dan dikebum1kan di Tanah Perkubur4n Islam Kampung Kepayang Luar di sini.

Sumber:MW,HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *