Inilah Pekerjaan 7 Artis Sebelum Menjadi P0pular ,Ramai Terk3jut Bila Tahu Kerja Aaron Aziz Dan Nora Danish.

Bukan senang untuk berjaya. Mereka bermula seperti kita semua juga, bekerja seperti manusia biasa. Bak kata pepat4h, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. 

Malah, ada di antara nama besar dalam industri seni ini yang bermula dari bawah dan mengharungi pelbagai rint4ngan sebelum mereka dapat mengecapi kejayaan seperti sekarang.

1.AARON AZIZ.

Jejaka kelahiran S1ngapura ini dikatakan sering bertukar kerja sebelum mencuba nasib sebagai pelak0n di Malaysia. Malah Aaron juga dikatakan pernah bekerja sebagai jurujual kereta sebelum berkecimpung dalam bidang seni. 

Aktor kel4hiran S1ngapura itu turut meng4kui yang kesenangan yang dimilikinya ketika ini berkat dari peng0rbanan serta sokongan daripada keluarganya juga. Sebelum bergelar pelak0n, 

Aaron juga pernah bekerja sebagai pengurus restoran yang menyediakan pelbagai perkhidmatan, namun gajinya hanya cukup-cukup makan sahaja.

2.DATO’ SITI NURHALIZA.

Penyanyi tersohor n3gara ini tanpa segan silu berkongi ramai yang dia pernah menjual kuih bagi memb4ntu keluarganya sewaktu di Pahang dahulu.

Penyanyi lagu Cindai ini mula menjual kuih sejak berumur sembilan tahun sehinggalah umur 15 tahun.Baginya, menjual kuih merupakan satu pekerjaan yang memberikan seribu satu pengalaman yang begitu berharga buat dirinya. 

Malah ia juga merupakan permulaan segala kejayaan yang dikecapi olehnya pada hari ini.

3. REMY ISHAK

Sebelum bertemu Osman Ali, Remy hanyalah se0rang jejaka kampung yang tidak pernah mengimpikan kerjaya sebagai pelak0n terkenal. Remy pernah bekerja di pasar pagi menjual ikan dan ayam bagi men4mpung yuran persek0lahannya. 

Biarpun sudah berada di tahap sekarang, Remy sama sekali t1dak m4lu untuk meng4kui bahawa dia pernah bekerja di pasar sebelum bergelar artis p0pular. Malah, dia berbangga kerana bermula dari bawah sebelum menjadi sebahagian daripada anak seni.

4.NABIL

Tidak dinaf1kan, program realiti Raja Lawak merupakan platform permulaan kerjaya Nabil dalam bidang seni. Dia dahulunya merupakan pekerja despatch yang menghantar surat-surat untuk sy4rikat di Negeri Sembilan. 

Nabil sama sekali tid4k pernah bermimpi untuk mencapai tahap seperti sekarang kerana dia bukan berasal dari keluarga seni. Tambah Nabil, kalau dahulu apa yang diimpikannya hanyalah menjadi ketua penghantar surat sahaja ketika itu.

5. ADIBAH NOOR

Pasti ramai sudah sedia maklum dengan pekerjaan Adibah sebelum masuk dalam bidang seni. Adibah mendaftarkan diri sebagai tenaga pengajar di Sek0lah Menengah Taman Datuk Harun bermula Mei 1993 sebelum menamatkan perkh1dmatannya pada bulan Jun 1995. 

Adibah mencuba pelbagai pekerjaan sepanjang tahun 1995, namun kembali meng4jar di Institut Tadbiran Negara (INTAN) pada tahun 1996. 

Penyanyi lagu Terlalu Istimewa ini mengajar Bahasa Inggeris selama setahun sebelum keluar semula dari dunia pengajian bagi mencuba nasib dalam bidang seni.

6.NORA DANISH

Pelakon yang popular menerusi drama bersiri Puteri ini merupakan se0rang pelayan kedai makan sebelum bergelar pelak0n.

Namun kedai makan tersebut adalah milik ibunya sendiri dan menjadi t4nggungjawab Nora sebagai anak untuk memb4ntu ibunya.

7.DATUK YUSOF HASLAM.

Peng4rah dan penerbit yang disegani ini dikatakan dahulunya pernah bekerja sebagai k0nduktor bas sebelum memulakan kerjaya dalam bidang seni. Namun beliau hanya bert4han bekerja sebagai konduktor bas selama 10 bulan kerana lebih meminati bidang seni. 

Malah Datuk Yusof juga pernah ditawarkan kerja sebagai peg4wai p3njara di Taiping, Perak tetapi menol4k tawaran tersebut kerana t1dak sanggup meninggalkan Kuala Lumpur.

Sumber :HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *