Ini Kisah Kvbur 2 Beradik Terpanjang Di Kedah Yang Ramai Tak Tahu.

Kubur 2 beradik terpanjang di Kedah, ini kisahnya yang ramai tak tahu. Pernahkah anda melihat kubur panjang? Sebenarnya banyak kvbur zaman dahulu yang dikatakan sebagai kubur panjang. Antara yang boleh dilihat seperti di Pulau Besar, Melaka.

Di Pendang, Kedah, juga ada sebuah kubur panjang. Diceritakan bahawa dahulu kubur itu pendek saja tapi lama kelamaan ia semakin panjang. Apa kisah kubur panjang yang terletak dalam mukim Pekan Kubvr Panjang di Pendang ini?

Menurut cerita lisan orang-orang tua dahulu, ia berpvnca daripada janji yang tidak ditepati. Begini kisahnya…

Kubur 2 beradik terpanjang di Kedah, ini kisahnya yang ramai tak tahu

Lebih 400 tahun yang lalu, ada dua beradik lelaki yang berasal dari Pattani, Tha1land telah berhijrah ke Kampung Budi di Mukim Lesong, kita-kira 10 kilometer dari kawasan Kubvr Panjang. S4lah seorang daripada mereka dilantik menjadi ketua kampung.

Setiap kali selepas musim menuai, akan diadakan pertandingan s4bung ayam di Kampung Mempelam Susu, sebuah perkampungan yang suatu ketika dahulu terletak di tepi sungai.

Pertandingan tersebut sangat popular ketika itu, tambahan pula di kawasan kampung itu terdapat sebuah gelanggang s4bung ayam yang terbesar.

Dijadikan cerita, kedua beradik ini telah dicabar untuk bert4rung sesama sendiri kerana keduanya mempunyai ayam s4bung yang dibawa bersama.

Pada mulanya mereka 3nggan menyahut cabaran itu kerana tujuan asal mereka datang ke situ hanya untuk menjadi penonton saja, bukan bertanding. 

Tapi setelah dides4k berkali-kali, akhirnya dua beradik tersebut setuju dengan sy4rat pemenang dil4rang menyorak yang kalah.

Dalam perlawanan itu, ayam si abang telah kalah. Manakala si adik yang terlalu gembira ayamnya menang telah terlupa kepada perjanjian hingga bersorak kegembiraan bersama penonton yang menyaksikan perlawanan itu. 

Disebabkan rasa m4lu, si abang memulakan perg3lutan yang menyebabkan kedua-duanya mningg4l dunia.

Jnaz4h mereka diusung penduduk kampung untuk dikebum1kan di Kampung Pulau Keramat. Namun, tiba-tiba kedua jnaz4h menjadi berat dan mereka terp4ksa mengebum1kan mayat si adik di situ juga, manakala m4yat abangnya dibawa ke Kampung Pulau Keramat.

Diceritakan juga, keesokannya apabila penduduk kampung datang menziarahi kvbur si adik, kedudukan batu nisannya telah berubah hingga menjadikan kvbur itu kelihatan semakin panjang, padahal sebelum itu saiznya biasa sahaja seperti kvbur-kvbur lain.

Pernah dahulu jika kvbur itu diukur, ukurannya sering berubah-ubah sehingga menimbulkan rasa pel1k dalam kalangan penduduk setempat. Sejak itu ia digelar sebagai ‘Kvbur Panjang’ sehingga kini.

Kvbur panjang ini ini memang terletak dalam kawasan perkvburan. Batu nisannya hanyalah batu sungai dan jika dilihat, memang ia panjang. 

Jarang ada kvbur sepanjang itu. Kawasan tanah perkvburan ini terletak di pinggir jalan raya utama pekan Kvbur Panjang berhadapan dengan balai p0lis Kubur Panjang.

Menurut se0rang bekas penghulu di mukim tersebut, suatu ketika dahulu, kvbur panjang itu sering dikunjungi pelawat dari dalam dan luar negara. Mungkin kerana saiznya yang panjang, kubur si adik mudah mendapat perh4tian. Bagaimana pula dengan kvbur si abang?

Kvbur si abang terletak di Kampung Pulau Keramat, tidak jauh dari Kubur Panjang. Ia terletak di dalam kawasan sem4k samun dan saiznya biasa sahaja, berbeza dengan kvbur si adik yang panjangnya menjangkau 17 hasta.

Sumber:hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *