Hanya Sebab Buat Bising Naik Motor , Seorang Calon SPM M4ut Dil4nggar , Pegawai Kanan PDRM Ditahan

Pemandu kereta yang mel4nggar seorang pelajar tingkatan lima sehingga m4ut telah ditahan dan direman esok bagi membantu siasatan.

Ketua P0lis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Yahaya Hassan berkata pemandu merupakan pegawai kanan Polis Diraja Malaysia (PDRM) Kontinjen Kedah.

Yahaya dalam satu kenyataan pada Jumaat malam berkata pihaknya menerima maklumat pada pukul 12.40 tengah hari mengenai kemal4ngan melibatkan sebuah kereta Perodua Ativa dan motosikal jenis Yamaha

“Penunggang motosikal, iaitu remaja berusia 17 tahun mninggal dunia di tempat kejadian manakala pegawai p0lis berusia 44 tahun tidak mengalami kecederaan.

“Hasil bed4h siasat mendapati punca kemati4nnya adalah kecederaan bahagian dada dan abdomen akibat kemal4ngan jalan raya,” kata Yahaya.

Tambahnya lagi, k3s disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu menyebabkan kemati4n kerana memandu secara melulu atau berbahaya.

Yahaya juga berkata siasatan akan dijalankan dari pelbagai sudut termasuk siasatan jnayah yang menjurus kepada kesalahan mem4tikan orang atau membvnuh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

“PDRM tidak akan melindungi sesiapa termasuk pegawainya sendiri sekiranya mempunyai bukti yang kukuh.

“Orang awam juga diminta supaya tidak membuat sebatang spekulasi yang boleh mengganggu siasatan atau boleh menimbulkan sebarang kegusaran awam,” katanya.

Terdahulu  melaporkan calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) m4ut di tempat kejadian selepas badannya diseret sejauh lima meter oleh kereta yang mel4nggarnya dari belakang.

Sebelum kejadian, dikatakan k0nflik tercetus antara susp3k dan mngsa susulan tindakan remaja itu membuat bunyi bising menggunakan ekzos motosikalnya.

Allahy4rham Muhammad Zaharif Affendi dituntut keluarga dari Hspital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) selepas selesai proses bed4h siasat sekitar pukul 6.30 petang, Jumaat

Jnazah dikebumikan di Tanah Perkubur4n Islam Kampung Kepayang Luar, Ipoh, Perak.

Sumber:HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *