Gigih Hantar Makanan 12 Jam Sehari ,Siapkan Tesis Pada Waktu Malam ,Rider Akhirnya Bergel4r D0ktor.

Pen4t l3lah Mohd Akmal Azhar, 36 tahun, akhirnya membuahkan hasil apabila dia berjaya bergelar graduan Ijazah Ked0ktoran (PhD) dalam bidang Teknologi Farmaseutikal.

JIKA tidak dipec4hkan ruyung, manakan dapat sagunya. Demikianlah peribahasa yang tepat menceritakan kegigihan dan usaha k3ras seorang penghantar makanan yang bekerja sambil belajar sepenuh masa.

Dalam pertemuan itu, Tengku Hassanal turut berkenan mengurniakan sumbangan kepada Mohd Akmal atas kecekalan dan kejayaan beliau menyiapkan tesis pengajian dengan sempurna.

Berita itu menarik perh4tian ramai termasuk Istana Pahang. Baru-baru ini Mohd Akmal telah diundang ke Istana Abdul Aziz mengadap Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah yang tertarik dengan semangat yang ditunjukkannya.

“Tiga tahun pertama saya sememangnya f0kus dalam tugasan di makmal. Tahun keempat saya mula f0kus dalam penulisan tesis.

MOHD AKMAL BERKATA, DIA BERSYUKUR KERANA DAPAT MENYELESAIKAN KAJI4NNYA BERKAITAN PENGHASILAN PRODUK PROBIOTIK DALAM BENTUK TABLET YANG MEMPUNYAI KET4HANAN DARI AS1D DALAM PERUT.

“Memandangkan ketika itu negara dilanda pand3mik , justeru saya memilih untuk bekerja di waktu siang sebagai penghantar makanan untuk menambah pendapatan dan menyiapkan penulisan tesis pada waktu malam,” katanya.

Mohd Akmal kemudiannya menyambung pengajian ke peringkat PhD setelah UMP menawarkan pembiayaan selama tiga tahun bagi menyiapkan tesisnya.

Bapa kepada lima cahaya mata itu pernah bertugas sebagai pensy4rah di Universiti Malaysia Pahang selama enam tahun sebelum kontr4knya tidak disambung pada tahun 2017.

Lelaki itu meng4kui bekerja sebagai penghantar makanan dan dalam masa yang sama menyiapkan tesis PhD adalah sangat mencabar. 

Mohd Akmal menghabiskan masa antara 10 hingga 12 jam sehari menghantar makanan yang dipesan pelanggan di sekitar Kuantan.

Bagaimanapun pada tahun keempat pengajian, beliau perlu mencari sumber pendapatan sendiri bagi membiayai pengajiannya itu.

“Apabila buat penghantaran itu, dapatlah pulangan dan per4saan itu membuatkan saya untuk terus mencari duit selagi boleh.

“Cabaran paling utama sebenarnya dari segi masa. Ia kerana apabila sekatan dil0nggarkan dan sewaktu itulah juga menjadi s1buk.

Mohd Akmal memperuntukkan masa satu jam sekurang-kurangnya setiap malam bagi penulisan tesis. Dia yang turut memiliki Ijazah Sarjana Muda dan Ijazah Sarjana dalam Bidang Pengajian

Bioteknologi dari Universiti Tekn0logi Malaysia (UTM) berkata buat masa ini akan meneruskan pekerjaannya sebagai penghantar makanan sementara mendapat tawaran dari mana-mana pihak.

“Namun, dalam masa sama kita ada t4nggungjawab lain kerana kita perlu selesaikan urusan pengajian, jadi saya kena pandai bahagikan masa,” katanya.

Berusahalah bersungguh-sungguh mencapai apa yang dicita-citakan. Semoga kisah kejayaan Mohd Akmal ini menjadi pembak4r semangat dan inspirasi buat kita semua.

Sumber: hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *