Gadis Putih Mulus Ini Baru Tamat Latihan Leftenan Muda PALAPES , Rupanya Pakai 4 Lapis Sunscreen Sebelum Kawad.

Pelaps kepada perajurit negara perlu dilatih untuk tidak gentar dengan sebarang bentuk anc4man.

Malah sering kali kita lihat kebanyakan angg0ta tentera memiliki raut wajah yang garang bagi menanam rasa gerun kepada musuh.

Namun, melalui satu video tul4r di TikT0k, gadis ini membuktikan sebaliknya apabila dia tampil ayu dan manis sebagai seorang Leftenan Muda yang baru ditauliah di bawah Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES).

Pika menjalani Istiadat Pentauliahan Diraja PALAPES Universiti Awam ke-41 di Universiti Utara Malaysia (UUM).

Mesra disapa Pika atau nama sebenarnya adalah Nur Syafiqah Nabihah, 24, dia bergelar Leftenan Muda PALAPES untuk Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada 9 September lalu.

Walau memiliki kulit wajahnya yang mulus dan rupa parasnya jelita, jangan tert1pu kerana Pika merupakan seorang ‘wanita besi’ dan sedia berentap dengan sebarang halangan di hadapannya.

Bercerita kepada mStar, Pika berkata dia kini berhasrat untuk melapor diri menyertai Pasukan Simpanan TLDM dan jika diterima akan dihantar ke markas di zon masing-masing.

“Saya akan berada di bawah Pasukan Simpanan TLDM selama lima tahun, dan jika berjaya saya akan diserap sebagai pegawai tetap TLDM.

“Saya buat semua ini untuk ayah saya, dia merupakan seorang pesara Tentera Darat Malaysia (TDM). Sejak saya kecil lagi dia dah berada dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM), sekarang dia dah umur 60 lebih.

“Ayah simpan harapan besar untuk lihat saya ikut jejak langkah dia jadi warga ATM,” kata Pika yang merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda Pengajian Strategi di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Waktu pagi sebelum mula kawad, saya akan letak sunscreen setebal tiga hingga empat lapis.

Selain perlu menamatkan pengajian yang memakan masa empat tahun, Pika juga diwajibkan untuk melalui latihan berintensiti tinggi selama 21 hari bagi melayakkannya dikurniakan watikah pelantikan sebagai Leftenan Muda.

“Sepanjang 21 hari tu saya banyak dikerah untuk buat latihan berbentuk fizikal dan juga latihan ketenteraan. Kami berkawad seawal pukul 7 pagi dan boleh berlanjutan sehingga ke larut malam.

“Pukul 3 pagi saya akan bangun dan bersiap, pukul 4 pagi ambil senjata di stor. Kemudian pukul 7 pagi masuk padang kawad. Berjemur bawah panas terik matahari itu perkara biasa.

Istiadat Perbarisan Diraja di Padang Kawad PALAPES, Universiti Utara Malaysia (UUM).

“Latihan kami juga melibatkan senjata api yang sangat berat untuk dibawa. Hanya yang cekal sahaja mampu bertahan, dan saya bersyukur untuk berjaya sampai ke garisan penamat,” kata Pika lega.

Walaupun begitu, perkara yang menarik perhatian ramai adalah bagaimana Pika mampu mengekallkan kesihatan kulit wajahnya walaupun setelah ‘dibakar’ di bawah sinaran suria.

“Ada yang tertanya bagaimana saya boleh kekal putih walaupun selepas dah tamat latihan, biasanya yang lain akan terkena selaran matahari (sunburn), tona kulit jadi kehitaman.

“Saya akui yang saya sentiasa mengenakan skincare yang rapi walaupun ketika berkawad, sebab saya memang seorang yang jenis jaga kulit. Paling takut sunburn.

Pika tetap mementingkan penjagaan kulit walaupun latihan banyak memerlukannya berada di lapangan.

“Saya mahu apabila D-day (hari tamat latihan) nanti, saya mempunyai keyakinan diri yang tinggi untuk bergambar kenang-kenangan, tak rasa insecure dengan keadaan wajah saya.

“Waktu pagi sebelum mula kawad, saya akan letak pelindung matahari (sunscreen) setebal tiga hingga empat lapis, dan setiap kali waktu rehat, saya akan tambah lagi sunscreen ni,” kata Pika yang merupakan anak jati Tawau, Sabah.

Seterusnya, Pika juga bijak menggunakan topi di kepala untuk melindungi wajahnya dari terkena sinaran matahari secara terus.

“Ketika berkawad, kami akan pakai set uniform termasuk topi di kepala. Topi ni ada mencapah sedikit ke depan dan akan meninggalkan bayang pada bahagian muka saya.

“Saya akan gunakan bayang ni untuk elakkan muka dari kena sinaran matahari yang direct. Saya adjust topi mengikut kedudukan matahari.

“Kalau pagi, matahari datang dari arah timur, saya akan sengetkan sikit topi ke arah sana. Kalau dah lepas tengah hari, matahari akan condong ke barat pula, jadi saya adjust topi ke arah situ pula.

“Saya kena pandai cover juga sebab t4kut kantoi dengan ketua platun, kalau nampak topi saya senget tak straight, boleh kena marah,” kata Pika.

Menutup bicara, Pika berkata banyak kenangan manis yang disimpannya ketika empat tahun di UPNM dan berharap akan mendapat peluang untuk berkhidmat bersama ATM.

Sumber:Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *