Budak Lelaki Dan Adiknya Cari Rezeki ,Jual Sate Ikan”Ibu Sakit,Ayah Dah Mninggal Dunia”

Kegigihan seorang budak lelaki cari rezeki sambil ditemani adik perempuannya telah mencur1 perhatian ramai dalam kalangan warganet.

Balik sekolah terus berniaga, ayah dah mninggal dunia

Menerusi video tular dimuat naik pengguna aplikasi TikT0k @yusry__, kanak-kanak lelaki berkenaan dilihat sedang menjual pelbagai jenis makanan seperti sate, otak-otak serta minuman.

Dia kemudiannya berjalan di sepanjang kawasan Taman Robina, Butterworth, Pulau Pinang bagi mencari pelangggan untuk membeli makanan yang dijualnya.

Namun, tiada seorang pun yang membeli makanan yang dijual sehinggalah tiba ke se0rang pelanggan wanita yang duduk berehat di sebuah pondok rehat.

Ketika disoal, kanak-kanak lelaki itu mended4hkan perniagaan yang diusahakannya itu adalah hasil sendiri bagi mencari rezeki buat keluarga kecilnya bersama ibu.

Apa yang lebih meruntun jiwa ramai, kanak-kanak lelaki berkenaan berkongsi, bapanya telah pun mninggal dunia dan kini hdiup bersama ibu yang sedang s4kit.

“Balik sekolah, terus mai (datang) sini (meniaga) cari duit makan. Ibu s4kit dan ayah dah tak ada, dah mninggal dunia,”ujar kanak-kanak lelaki berkenaan.

Gigih cari rezeki, diminta balik rumah sebab cuaca buruk

Tidak lama kemudian, wanita berkenaan meminta dua beradik tersebut untuk pulang ke rumah kerana cuaca buruk, lebih-lebih lagi mereka berdua masih lagi kanak-kanak dan situasi amat berb4haya.

Dia kemudiannya menghulurkan sedikit bantuan, namun ditolak secara baik oleh kanak-kanak lelaki berkenaan kerana mahu terus berniaga pada hari tersebut.

“Tak apa mak cik, saya tak mau balik. Tak mau, saya nak berniaga. Saya tak mau ambil (duit yang dihulurkan), tak mau,”ujarnya lagi ketika diminta pulang ke rumah.

Sedih tengok nasib adik, dahlah hati tisu…

Rata-rata wargnet turut sebak melihat kesabaran dan kecekalan dua beradik itu mencari rezeki walaupun masih lagi kecil demi kelangsungan kehidupan harian.

Mereka juga mendoakan agar kedua beradik itu dimurahkan rezeki dan menjadi anak yang membanggakan ibu kelak.

Sehingga kini, video tersebut telah meraih hampir 2 juta tontonan dan mendoaa

Sumber: TikT0k @yusry__,omm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *