Bapa Ded4h Abang Alami Trauma Lepas Jadi Mngsa Buli Di Asrama.

Berita tentang seorang remaja lelaki berusia 14 tahun mencekik adiknya yang berusia 9 tahun sehingga mningg4l dunia di Melaka semalam benar-benar mengejutkan.

Difahamkan, ibu mngsa telah melihat kejadian tersebut di kamera litar tertutup (CCTV) menerusi telefon bimbitnya sewaktu berada di tempat kerja sebelum menghubungi jiran untuk melihat keadaan anak-anaknya.

Anak pernah bagitahu dibuli

Memetik lap0ran dari Sinar Harian, bapa mngsa, Najli Yakob,42, memaklumkan yang allahy4rham anaknya, 

Muhammad Haziq Damiri Najli sememangnya rapat dengan abang sulungnya namun kelakuan remaja berkenaan agak berubah sejak tahun lalu selepas menjadi mngsa buli.

Ujar Nahli lagi, anak sulungnya itu pernah mengadu dibuli sehingga mengalami tr4uma sehingga kerap meracau. Dia pernah di dipvkul di asrama sehingga mereka membuat lap0ran polis.

“Dia (abang) pernah beritahu dicek1k ketika tidur, dan disimbah air, malah lap0ran polis berhubung kejadi4n buli juga telah dibuat, akibat tr4uma dan p3ndam segalanya, saya yakin dia tak sedar apa yang telah dilakukan terhadap adiknya.

“Dia meng4kui pernah ditvmbuk, disepak guna kasut but namun selepas setahun dia tak lagi sebut nama dua pelajar itu kerana tak mahu diced3rakan lagi,” katanya.

Percaya anak lakukan dalam keadaan tidak sedar

Jelas Najli yang bekerja sebagai tukang urut, tindakan yang dilakukan anak 

sulungnya itu bukan kali pertama terjadi kerana sebelum ini dia serta isteri yang merupakan jururawat di Hspital Melaka turut pernah dic3kik remaja terbabit.

Walau bagaimanapun, mereka sekeluarga percaya dia melakukan hal tersebut dalam keadaan tidak sedar.

Harap para pembuli dikenakan tind4kan sewajarnya

Dia akui reda dengan pemergian anaknya, namun berharap para pembuli yang mengakibatkan trauma 

terhadap anak sulungnya perlu dikenakan tind4kan kerana ada insan yang telah menjadi mngsa kelakuan kej4m mereka.

Bercerita tentang anak-anaknya, Najli memaklumkan tiada sebarang perubahan antara mereka bahkan sempat bercuti ke Kuala Lumpur pada Aidiladha tempoh hari.

Saya rasa bersal4h sebab tinggalkan mereka berdua bersama, keadaan saya lemah dan longlai selepas dihubungi isteri memaklumkan arwh telah tiada,” katanya.

Difahamkan, jnazah kanak-kanak lelaki itu dibawa ke rumah datuknya di Kampungku Sayang, Bukit Piatu sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Piatu.

Sumber: Sinar Harian (Nor Farhana Yaacob)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *